Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Христо Попов – 100 години от рождението

Публикувано на 26 Sep 2011 от

Отвъд реалните или просто „поукрасени” запалянковски истории, съвременниците на Ито го описват като много човечен и земен, добряк, отзивчив – затова изключително популярен. При влаковите пътувания на отбора из страната той покровителствал и настанявал до себе си един от най-емблематичните привърженици – ням по рождение, ревностен спортклубец, наричан „Нямцата”.

Илюстрация 10

Илюстрация 10

Разбира се, Ито станал и капитан на Спортклуб. Именно той бил човекът, повел пловдивчани на 3 октомври 1942г. в спор за Царската купа срещу Левски София (ил. 10).

 

И именно Ито бил човекът, който, след като столичният рефер Тодор Атанасов посочил, че Борис Белков трябва да напусне, се приближил до него и казал: „Господин Атанасов, аз съм капитан на отбора, Борис Белков не е направил никакво нарушение и той няма да напусне терена!

– Но господин Попов, това е финалът за Купата на Негово величество, на трибуната има толкова официални лица, председателят на Федерацията е тук, г-н Бекерле също… Белков трябва да напусне терена. Давам му 3 минути.

– Не, господин Атанасов. Нас не ни интересува кой е на официалната трибуна. Ние сме дошли, за да играем футбол – и ако трябва не 3, а 103 минути да дадете, Бучо няма да напусне терена, защото не е извършил никакво нарушение!”

Разказът за този паметен диалог е от брата на Борис Белков, Михаил Белков. Колкото до стореното от Бучо, на следния ден „Спорт” поставил „фаул” в кавички – за да подчертае липсата на нарушение. А в репортажа си бил красноречив: „Реферът свири съвсем необяснимо фаул на Белков и го наказва с отстранение от играта. …

Неподчинението, обаче, бе предшествувано от едно пресилено решение на футболния съдия да посочи тъча на един недотам провинил се играч. Провинението на Белков не бе за отстранение.”

Развръзката е известна: последвала едногодишна дисквалификация на Спортклуб от всякакви състезания. Изтърпявайки това наказание, не само Христо Попов, но и всички останали, предпочели да не играят, но да останат верни на тима – пренебрегвайки многобройни изкусителни предложения!…

Оставете Вашият коментар