Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Локомотив Пловдив – финалите за Купата

Публикувано на 17 Apr 2012 от

Опитите за прецизен, „стегнат” анализ на този първи за клуба ни финал могат да потърсят причините в две посоки: преимуществата на ФК13 и слабостите на пловдивския Спортклуб. Нека се фокусираме върху първата.

Победата на съперника, макар изтръгната накрая и след напълно равностойна игра, била закономерна, тоест – заслужена. В анонсите за срещата проличаваше голямото уважение към стойността на двата тима, но ФК13 имал едно безценно преимущество: по-големия опит. Отборът бил участник в Националната футболна дивизия през трите дотогавашни сезона, а и носител на Царската купа за 1938 г. Два месеца преди финалния мач, „Спорт” писал за „ветераните”: „ФК13 минава в момента като най-обиграната, най-цялостната единадесеторка, с добри резултатни нападатели и сигурна отбрана.”

А само за месец след финала, в срещи от първенството на Софийска спортна област, ФК13 разгромил последователно Славия с 3:0 и Левски с 5:1. И двата мача били на игрище „Левски”, като първият се играл пред 3000, а вторият – пред 2 500 зрители.

Именно с думи за публиката ще завършим. На 13 октомври 1940 г. пловдивчани сложили начало на внушителните си десанти за Купата, с които щели да станат пословични през десетилетията напред. Макар първоначалните очаквания да били за „над 500 души”, то столичният „Спорт” в репортажа си специално отбелязал как „няколко добри прояви на Бъчваров като че ли запалват дошлите от Пловдив спортисти и народната трибуна непрекъснато окуражава спортклубци.”

Илюстрация 13

Илюстрация 13

Трябва да уточним, че капацитетът й бил около 2 000 – 2 500 души. Макар да не разполагаме със снимка на „народната трибуна” от самия финал, представяме начина, по който тя изглеждала в един мач на Левски през 30-те години. Убедени сме, че гледката е внушителна! (ил. 13)

 
Илюстрация 14

Илюстрация 14

 

Именно тази „народна трибуна” залели пловдивчани, окуражавайки непрекъснато своя тим. Именно това била тяхната голяма победа в този инак изгубен мач.

И именно това предстояло те да повторят, всъщност – надминат, след точно две години.

В най-паметния финал за Царската купа, игран дотогава!

Оставете Вашият коментар