Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Улица „Отец Паисий” – личности и съдби

Публикувано на 30 May 2011 от

Д-р Христо Станев

Почти в самото начало на улица „Отец Паисий”, на номер 9-ти, се намира домът, в който живял един от най-обаятелните и харизматични пловдивчани отпреди 1944г. Името му е Христо Станев.

Роден на 20 октомври 1907г. в Пловдив, той произхождал от две уважавани фамилии: баща му Димитър Гребенаров бил известен лекар, неговата майка, Пенелопи, била от семейство Ракаджи.

Ала своеобразен бил пътят, който съдбата избрала за малкия Христо: тъй като сестрата на майка му не можела да има свои деца, той бил осиновен от нейното семейство. Казвала се Елена Ракаджи – Станева, била омъжена за Андон Станев.

Роден в Клисура (родственик на Хр. Г. Данов), той още на 9 години останал сирак – цялото негово семейство било избито в Априлското въстание. След Освобождението се установил в Пловдив, за да се превърне в една от най-именитите фигури на града: съосновател на Пловдивската популярна банка и пръв председател на управителния й съвет, сред основателите още на електрическата компания „Въча” и реномирания в-к „Юг”.

Заедно със съпругата си учредили фондация „Елена и Андон Станеви”, която построила в Клисура трапезария за безплатно хранене на учениците и финансирала най-изявените от тях.

(В дарената от фондацията сграда днес се помещава кметството на града, а една от улиците носи името „Елена и Андон Станеви”).

Семействата Гребенарови и Станеви се свързвали и другояче. С тяхната обща инициатива и средства през 1911г. бил построен един от архитектурните символи на Пловдив – прочутият хотел “Молле” (по проект на италианския арх. Марио Пернигони).

Ул. Отец Паисии

в-к Борба

 
  • Айде и аз да се включа по темата за улицата. Понякога си мисля, че има и по важни неща за дискутиране, но в крайна сметка разбрах, че всичко май е въпрос на личен избор и приоритизиране на важните теми всеки сам за себе си. Така, че нямам намерение си казвам мнението точно по този въпрос. Просто ви пожелавам повече оптимизъм и слънчево настроение :)))

    Коментара е написан от Почивки в Кушадасъ на August 3, 2011 6:54 am

Оставете Вашият коментар