Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 23 Окт.

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Съединена България!

Публикувано на 06 Sep 2008 от
Съединена България

Съединена България

Днес, из цяла България се празнува светлата дата 6ти септември – съединението на България. За нас, като пловдивчани, естествено този ден има още по-голямо значение. Не просто защото честваме и деня на Пловдив, но защото именно от нашия град произлизат събитията, довели в последствие до една обединена България.

Още от началото на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с пропагандиране на обединението чрез множество публикации в пресата и публични демонстрации. Първоначалната идея е съединението да се обяви на 15ти септември, но на 2ри в Панагюрище започва бунт. Той е овладян още същия ден от полицията, но успява да ускори процесите в тогавашните Княжество България и Източна Румелия. Изправени пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани бунтове, а ръководителите на заговора – арестувани, комитетът решава да действа веднага. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив. Тук отрядите трябва да бъдат поставени под командването на майор Данаил Николаев. На 4 септември бунтовници, ръководени от Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Русия отказва категорично. На 5 септември няколко стотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съединението е факт ! Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация. След като княз Александър I подкрепя Съединението, България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия.

Хората, извършили това славно дело заслужават само и единствено уважение и почит. Само можем да мечтаем, сегашните управници на града да имат същата воля и дух за победа. За победа във всяко едно отношение в битката срещу проблемите на града. Осъзнавам, че сравнението между сегашните ни управници и тогавашните е сериозна обида за вторите. За съжаление, болката ми като пловдивчанин ме кара да го правя. Едва ли точно на днешната дата е редно да хвърлям черни краски върху светлия празник. За това няма и да го правя. Само се моля един ден Пловдив да има управници, които можем да сравним с тези от преди 123 години!

Оставете Вашият коментар