Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 15 Юли

1957г. Ружди Керимов - българин, нападател; играл в Локомотив (Пловдив) (1974/80, А група), ЦСКА (София) (1980/85, А група), Варзим (Португалия) (1985/86), Алтай (Турция) (1986/87); Мачове/голове в А група: 241/43; Мачове/голове за Локомотив (Пловдив): 94/24; Мачове/голове в Европейските клубни турнири за Локомотив (Пловдив): 2/0 (за Купата на УЕФА); Шампион на България (1981, 1982, 1983), вицешампион (1984,1985); Носител на Купата на България (1983, 1985); Мачове/голове в националния отбор: 9/0; Мачове/голове в младежкия национален отбор: 11/0

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Свързаността Спортклуб-Локомотив Пловдив: най-скорошни свидетелства

Публикувано на 08 Oct 2010 от

През месец юни на 2009г. бе издадена книгата „Футболните битки за Пловдив”. В предговора й авторите Илия Кисимов и Диян Никифоров споделят: “Идеята за тази книга лежа петнадесетина години у Диян Никифоров. И тя, като всичко на този свят, съществуваше в пространството. Само чакаше да бъде открита. Към нея Диян се върна в късното лято на 2008-а. Сподели я със съавтора, който я дообогати с нови предложения, и тръгнахме да обсъждаме нейната реализация почти веднага. Желанието ни бе тя да има чисто пловдивски корени, но поканеният да допълни колектива се отдръпна, въпреки че бе дал съгласие и той да върви с нас в търсене на истините за пловдивския футбол. Варненецът Николай Райков откликна без колебание и стана част от екипа. И доказа, че изборът на авторите е бил правилен. Организиран, точен, много отговорен и толерантен, Ники се погрижи да събере една от най-важните части в книгата – мачовете между пловдивските отбори на равнище “А” група…”

Тук ще цитираме конкретен пасаж от „Футболните битки за Пловдив”. А именно онзи, представящ основаването на елитната футболна група: ”През есента на 1948г. е дадено началото на първото първенство на “А” РФГ. В него вземат участие 10 отбора: софийските “Левски”, “Локомотив”, “Славия”, “Спартак” и ЦСКА, “Локомотив” (Пловдив), “Черно море” (Варна), “Ботев” (Бургас), “Марек” (Дупница) и “Бенковски” (Видин).”

В горния цитат следва да се откроят няколко неща.

На първо място, името на Локомотив Пловдив е удебелено от самите автори. Това е направено, за да се подчертае ролята, която клубът имал през 1948г.: един от десетте клуба-съучредители на „А” група, единственият пловдивски клуб, който извоювал това право.

Само че през 1948г. съучредител на „А” група станал клубът Славия-Ченгелов (Спортклуб). Тоест, мнението на варненския статистик Николай Райков е следното: днешният Локомотив Пловдив през 1948г. носел името Славия-Ченгелов.

Впрочем, категоричността на това мнение той самият препотвърди в разговор с нас, давайки съгласие да бъде цитиран.

Илюстрация 1

Илюстрация 1

Ала има още нещо, което трябва да се подчертае за 1948г. А именно: през 1948г. в Пловдив имало клуб с име „Локомотив”. Това бил преименуваният железничарски спортен клуб – ЖСК. (ил.1)

Само че приемствеността на днешния Локомотив Пловдив не води към железничарския клуб, а произтича от Спортклуб. Именно това утвърждава варненският статистик Николай Райков. И именно такива са историческите факти: през 1948г. Локомотив Пловдив носел името Славия-Ченгелов.

Впрочем, Локомотив Пловдив не прави изключение относно имената. В горния пасаж клубовете са изписани с техните настоящи имена. Ала през 1948г. Черно море Варна се казвал „ТВП”, а ЦСКА – „Септември при ЦДВ”.

Накрая, ще отбележим и този факт: „Футболните битки за Пловдив” е издание на Фондация „Бъдеще за ПФК Ботев 1912”, а единият от авторите не крие пристрастията си към градския съперник на Локомотив Пловдив.

Прави чест както на издателите, така и на съавтора, че техните клубни симпатии не са помрачили обективността и коректността на „Футболните битки за Пловдив”.

Колкото до дългогодишния футболен статистик Николай Райков, неговото мнение не било могло да е друго – защото той детайлно познава фактите от историята на българския футбол.

И именно заради това утвърждава, че днешният Локомотив Пловдив се казва през 1948г. Славия-Ченгелов. Като завършващ щрих, ще илюстрираме този исторически факт, използвайки няколко произволни цитати от българската преса (ил.2-4).

Илюстрация 2

Илюстрация 2

Илюстрация 3

Илюстрация 3

Илюстрация 4

Илюстрация 4

 
  • Страхотна статия.. прочетох я на един дъх.. нямам търпение вече да излиза книгата. 🙂

    Коментара е написан от eRRoR на October 9, 2010 9:29 am

Оставете Вашият коментар