Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Многобройни привърженици

Публикувано на 04 Jul 2012 от

Както е известно, човешкият език представлява жива, развиваща се система. Всяка епоха има своеобразна изразност, изковава свое слово – и то отразява нравите, порядките, духа на времето.

Нашите прапрадядовци през Възраждането са разговаряли съвсем другояче, сравнени с внуците си от края на 40-те години – да не отваряме дума за паралел с днешната реч!…

При все това обаче, съществуват изрази, добили постоянство през времето. Наред с идиомите и фразеологизмите, това са т. нар. „устойчиви словосъчетания”. Много характерен такъв израз е например „полагам усилия” – срещащ се в българската публична реч поне от 20-те години на миналия век.

Конкретно във футболната лексика неизменно са били изковавани устойчиви словосъчетания. Самото нейно естество, особено след появата на телевизията (оттук – нуждата от коментар), предполага формиране на типични клишета: „редовните 90 минути”, „любители на футбола”, „новак в групата”, „разтърси мрежата”, „на собствен терен” и т. н.

Днес насочваме поглед към още един типичен спортен израз. Характерно е, че той има стари корени – среща се почти от самото зараждане на българския футбол. Това е всеизвестното словосъчетание „многобройни привърженици”. То се появява в спортната ни лексика около средата на 20-те години – тоест тогава, когато клубовете са вече достатъчно мощни, за да привлекат нужния потенциал от хора, който да се определи като „многоброен”.

Други подобни изрази с дълбоки корени са „вечни съперници” или „в пълен състав” – те се ползват и днес в спортната лексика. Предмет на настоящата статия обаче е словосъчетанието „многобройни привърженици” – именно то е ценно за нас. Това е така заради начина, по който е ползвано спрямо клуба ни. Както ще се види, „многобройните привърженици” на Локомотив Пловдив, неговата голяма популярност, са изтъквани по впечатляващо постоянен и дългогодишен начин. И то единодушно – от различни вестници, през различни времена, от различни журналисти. Сред тях – някои от най-големите имена изобщо на българската спортна журналистика като Иван Селвелиев, Людмил Неделчев, Спас Тодоров.

С увереност казваме, че няма друг спортен клуб в Пловдив, спрямо когото по такъв начин не просто да е казвано, но повтаряно и утвърждавано, че е много популярен, имайки „многобройни привърженици”. Но нима би могло да е друго? Нали именно същият клуб за повече от три десетилетия бе именуван „любимеца на Пловдив”. А любимец може да бъде само един – най-обичания! И разбира се – най-популярния.

Това е единосъщно при нас: популярността идва заради обичта, тя означава обич.

Привършвайки тези въвеждащи слова, ползваме ги и като анонс за нова рубрика в сайта – „Привърженици”. Тя ще съдържа автентичните свидетелства (хрониките) на пресата за онова, което са правели локомотивци през годините. Като инициативи, спортни и граждански, като домакинска посещаемост или впечатляващи „десанти”.

В настоящата първа част на рубриката ще представим израза „многобройни привърженици”, който пресата използва за Локомотив Пловдив през годините. Наред с това, и дори по-важно – държим да вплитаме в разказа множество други факти за локомотивската публика. По този начин ясно ще се очертае постоянният, внушителен потенциал от хора, които клубът ни е привличал и обединявал в Пловдив.

Да, пълноводна човешка „река” в червено-черно-бяло прекосява гордо летописа на пловдивския футбол!

Едно необходимо уточнение: както ще се забележи,  предложените тук данни са по-пълни за времето от средата на 30-те години до 1957 г. Това е така, защото тази е горната времева граница на книгата „Оттук започва любовта” (чиято поява наближава).

За времето до 1957 г. сме проучили 99% от източниците – и затова можем да предложим многобройни данни за публиката на Локомотив Пловдив. Отвъд тази времева граница, предложените тук факти за локомотивските привърженици, имат по-нестроен характер – доколкото сме попадали на тях случайно, а не изследвайки последователно, година по година, пресата. Но и това предстои да стане – тепърва ще бъдат обогатявани данните за онова, което представлявала през годините публиката на Локомотив Пловдив!

Прочее, цялата нова рубрика е замислена да съдържа факти, тя ще има строго документален характер. Тук ще цитираме и показваме всичко онова, което пресата е фиксирала в своите отзиви – представляващи автентични хроники на епохата.

Коментарът от нас (ако изобщо го има) ще бъде ограничен – държим да оставим фактите да говорят…

И тъй, добре дошли в документалните хроники за онзи, когото през 1943 г. Иван Селвелиев нарече „клубът с най-много привърженици в Пловдив”, а двадесет години по-късно Людмил Неделчев – „най-популярния пловдивски клуб”!

  • Суперско! Ще има ли и от 90-те ???

    Коментара е написан от Древен и Вечен на January 11, 2013 7:52 pm

Оставете Вашият коментар