Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Многобройни привърженици, част втора: десантите в черно-бяло-червено

Публикувано на 13 Aug 2013 от

*  *  *

40-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК

Илюстрация 11

Илюстрация 11

„Последни новини”, 13 октомври 1940 г.: “Днес в София ще се срещнат във финална борба за завладяване на купата на Н.В. Царя нашият представител в националната дивизия “Спортклуб” и “Ф.К.13”. Двата тима са с известност и с много зарегистрирани победи и затова интересът към днешното състезание е твърде голям. Един отраден факт е, че по тоя случай г. министърът на железниците е благоволил да разреши да се пътува с 50 на сто намаление до София и че числото на гостите надвишава цифрата 500. Ние като имаме предвид добрата стойност на тима на “Спортклуб”, неговата борчественост, устрем и техника на играчите му, имаме основания да предполагаме и искрено да желаем купата отново да бъде донесена в Пловдив от спортклубци. Ние им пожелаваме добър успех!” (ил. 11)

Илюстрация 12

Илюстрация 12

„Правда”, 13 октомври 1940 г.: „Днес в София ще се играе мача за скъпия трофей на футбола, Царската купа. Пловдивският тим ще се яви на терена в следния състав: … Вчера по обед тима на Спортклуб е пристигнал в София с много спортисти от града ни. (ил. 12)

Илюстрация 13

Илюстрация 13

Илюстрация 14

Илюстрация 14

„Спорт”, 14 октомври 1940 г., репортаж от финала за Купата ФК13 – Спортклуб Пловдив: „След почивката Попов поднови играта. Последната, обаче, бе далеч от онова, което бе до почивката. Още първите удари показаха, че най-сетне зрителите ще видят действително интересна и отговаряща на случая игра. Попов се бори като лъв. Физиката му позволява това и на два пъти от близо той праща във вратата на Недялков. Играта е много бърза, устремна, и личи вече голямото желание на тимовете за победа. Няколко добри прояви на Бъчваров като че ли запалват дошлите от Пловдив спортисти и народната трибуна непрекъснато окуражава спортклубци.” (ил. 13, 14)

„Дневник”, София, 30 септември 1942 г.: “Три дена ни делят от голямото спортно събитие – финалът за купата на Н.В. Царя. Той ще се състои в събота след обяд на игрище “Юнак”. Снощи футболният съюз изработи официалната програма, която днес ще бъде окончателно одобрена и представена на клубовете.

Илюстрация 15

Илюстрация 15

Илюстрация 16

Илюстрация 16

Трябва да отбележим, че интересът към настоящия финал за Царската купа надминава всичко, което досега е виждано в борбата за най-високото спортно отличие в страната. Независимо от това, че на финала е тимът на Левски, който има най-много привърженици, от Пловдив проявяват един незапомнен интерес към футболно събитие. Само до вчера Спортклуб извести, че са били записани над 1,500 души, които искат намаление специално за мача. Тази цифра снощи е била увеличена и не е никак пресилено, ако се каже, че на финалния мач от Пловдив ще има не по-малко от 3,000 души.” (ил. 15, 16).

Илюстрация 17

Илюстрация 17

Илюстрация 18

Илюстрация 18

„Слово”, София, 1 октомври 1942 г.: “Крайната среща за Царската купа, която ще се произведе в събота, 3 т.м., е предизвикала грамаден интерес не само в столицата, но и в Пловдив, откъдето ще пристигнат над 1500 души, за да наблюдават своя представител – тима на “Спортклуб” в една силно оспорвана борба, срещу един от най-добрите тимове на София.” (ил. 17, 18)

Илюстрация 19

Илюстрация 19

„Народен спорт”, 10 май 1948 г., репортаж за финалния мач за Купата Локомотив София – Славия-Ченгелов: „Към третия финал за купата бе проявен значителен интерес. В ложите за официални лица бяха съветският генерал Павлов, членовете на ВКФС, начело с председателя – ген.-лейтенант Вл. Стойчев, висши български и съветски офицери, членове на чуждите легации, а в народните трибуни имаше хилядна публика.

Илюстрация 20

Илюстрация 20

Самият мач протече вяло и затова имат вина както железничарите, така и пловдивчани. Заслужено ли купата на Съветската войска стана притежание на столичните железничари? На този въпрос всеки от присъстващите на мача, включително и не малкото пловдивчани, дошли специално за срещата, ще отговорят утвърдително.” (ил. 19, 20)

(Финалният мач се играе на „Юнак” пред 12 000 зрители.)

Илюстрация 21

Илюстрация 21

„Отечествен глас”, 17 юли 1948 г.: „Утре в София ще се срещнат за втория кръг на републиканско първенство пловдивският отбор „Славия” и софийския „Левски”. Мъчно е да се предвиди изхода на този решаващ мач, като се има предвид добрата форма и на двата отбора. За този мач те ще дадат всичко, което могат. Мачът се очаква с голям интерес в София. От Пловдив ще замине за мача голяма група спортисти. (ил. 21)

  • десанти от новата иториКогато прочетох тези редове се почувствах горд,че съм част от тази прекрасна публика!На всички

    Коментара е написан от Дончо Кацарев на August 13, 2013 8:58 pm

  • десанти от новата история с гордост мога да заявя-да аз бях в София на мача с”Осъм”,да бях на мача в Казанлък,да бях в София на 15.05.2004 г.,да бях и в Бургас и съм щастлив,че съм от Локо и,че съм роден в Пловдив!

    Коментара е написан от Дончо Кацарев на August 13, 2013 9:02 pm

Оставете Вашият коментар