Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Локомотив Пловдив – Левски София: ранните сблъсъци за Купата.

Публикувано на 13 Mar 2012 от

Идващият четвъртфинал на 15-ти март дава повод да разкажем за някои от първите случаи, когато срещаме Левски по пътя към Купата. Всъщност, дебютният мач е може би и най-знаменитият: защото това е финалът за Царската купа през 1942г. За този епичен двубой вече е писано, а и тепърва още предстои.

Него припомня в обзорна статия Димитър Попдимитров. Той е съвременник на самия мач, впоследствие става шампион с Левски Сф през 50-те години, а по-късно се превръща в най-авторитетния български футболен историк и статистик.

През есента на 2003г. Д. Попдимитров споменава за този мач, както и изобщо за сблъсъците Локомотив Пд – Левски Сф за Купата. (ил. 1, 2)

Илюстрация

Илюстрация 1

Илюстрация 2

Илюстрация 2

Следващият от тези двубои е не по-малко интригуващ. Фазата е полуфинална – но всъщност това е „финал преди финала”. Именно такава била преценката на „Народен спорт”: защото класата на другите два тима обещавала почти сигурна Купа за победителя от този полуфинал.

Годината е 1946г., двата клуба вече носят новите си имена: „С. П. 45” и Пощенски спортен клуб „Левски”. Пловдивският тим с черно-бяло-червени цветове достигнал в победоносен марш до този етап на турнира. В две последователни домакинства са отстранени Ботев Горна Джумая (дн. Благоевград) с 8:1, а на четвъртфинала – „Л. Б. 45” Бургас с 2:0.
Левски Сф среща повече трудности: в предварителния кръг побеждава с 3:2 в Дупница, на осминафинала следва домакински разгром над Работник Харманли със 7:0, но гостувайки във Видин на Бенковски синият тим „едва победи с 1:0” („Народен спорт”).

Илюстрация 3

Илюстрация 3

Според предварителната програма полуфиналът за Купата трябвало да се играе в Пловдив. Няколко дни преди него обаче, Народният съюз за гимнастика и спорт премества мача в София. (ил. 3)
Следва остра реакция на „С. П. 45”, както и на цял спортен Пловдив – вследствие на което двубоят е отново определен за пловдивски терен.

Денят бил 28 април 1946г. Навъсените облаци, сгъстявали се цял предиобед над Пловдив не спрели многолюдния поток към игрището. Когато реферът дал началото, 10 000 души претъпквали всяко свободно място, за да наблюдават мача на сезона. Тях не съумял да възпре и проливният дъжд, рукнал току при почване на двубоя. Именно с думи за впечатляващата пловдивска публика започнал репортажа си „Народен спорт”: „Въпреки проливния дъжд, днешната полуфинална среща за купата на Червената армия бе предизвикала грамаден интерес и мачът между софийския ПСК Левски и местния СП 45 бе наблюдаван от 10,000 души.

СП 45 започва добре, но скоро гостите се налагат и отбраната на Пловдив е принудена да вади три поредни корнера, които не са използувани. Играта се задържа пред вратата на СП 45 за известно време. Пловдивци се организират и следват слизания и към двете врати. След 10-та мин. пощенци се налагат и стягат в обръч СП 45, но нападателите на софиянци пропущат неколкократно. Едва в 29-та мин. след фаул отбраната на Пловдив отбива, но Аргиров посреща и със силен удар, въпреки намесата на вратаря, открива – 1:0 за ПСК Левски. Високата игра на СП 45 е още по-разстроена от силния вятър. В 39-та мин. Хранов докопва топката и с далечен шут покачва резултата – 2:0 за ПСК Левски. При това положение завършва първото полувреме.

След почивката домакините правят няколко слизания, които са разбити от добрата отбрана на пощенци. Гостите скоро взимат инициативата, но Ласков, след като на два пъти пропуща, в 19-та мин. дриблира умело и подава на Аргиров и за трети път разклаща мрежата на домакините. Въпреки това, СП 45 не губи надежда и организира добре напредванията си, но Соколов днес варди добре вратата си. Играта за известно време се пренася към вратата на домакините. Към края на мача, СП 45 прави усилия поне за почетен гол, но не успява.” (ил. 4, 5)

Илюстрация 4

Илюстрация 4

Илюстрация 5

Илюстрация 5

Така завършил този полуфинал. Левски Сф заслужено надделял, изправяйки се в пряк сблъсък за Купата. Думите на „Народен спорт” се оправдали: мачът в Пловдив бил наистина „нещо като финал”. На самия финал Левски Сф не срещнал съпротива от Черноломец Попово – пред 15 000 на ст. „Юнак” победил с 4:1.

Илюстрация 6

Илюстрация 6

Колкото до пловдивчани, те отново изявили непримиримия си дух – борейки се докрай, въпреки отчайващия резултат. Отново проявила всеотдайността си и пловдивската публика – нея проливният пролетен дъжд не могъл да възпре, за да подкрепя своите любимци!
Ликовете на тези единадесет мъже е запечатала една снимка, току в миговете преди започване на мача. (ил. 6).

  • Чудесна статия!

    Коментара е написан от Древен и Вечен на March 13, 2012 9:39 am

Оставете Вашият коментар