Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 17 Юни

1974г. Васил Ушев - българин, полузащитник; юноша на Ботев (Пловдив); играл в Димитровград, Локомотив (Пловдив) (1996-пролет, А група), Ботев (Пловдив) (1996/97, А група), Македония (Скопие), Добруджа (Добрич) (1999/00, А група, 2000/01, Б група); Мачове/голове в А група: 25/0; Мачове/голове за Локомотив (Пловдив): 8/0; Дебют за Локомотив (Пловдив): 06.03.1996 срещу Спартак (Пловдив) (1:0)

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

За клубното игрище – нашия дом

Публикувано на 03 Aug 2010 от

През времето, когато се строял новият стадион в кв. „Лаута”, отборите на Локомотив (мъже, юноши, деца) тренирали на Градския стадион или на някое от игрищата в съседните на Пловдив села (най-често в Садово).

След изграждане на затревения терен на новия стадион в „Лаута” там тренирал мъжкият отбор, а в края на 70-те години се провеждали и контролни мачове.

Илюстр. 70

Илюстр. 70

Локомотивци също правели кросове в горичката на парк “Лаута”, където провеждали подготовка и играчите на Тракия (ил. 70).

 

Новият стадион на Локомотив Пловдив в кв. “Лаута” бил открит на 6 септември 1982г. – деня на Съединението, празника на Пловдив. Мачът бил от Южната „Б” група, съперникът – Нефтохимик Бургас, резултатът – 4:1.

Илюстр. 71

Илюстр. 71

Както бе казано, ст. „Локомотив” бил твърде далеч от завършеността – разполагайки само с една пълноценна трибуна. Човекът, отделял най-много грижи за издигането му, бил арх. Здравко Василков. Неговата свързаност с футбола била дълбока: през 1942г. той тренирал футбол в Спортклуб, а четвърт век по-късно оглавил футболната секция на клуба (ил. 71).

 

Впрочем, и днес арх. Василков не пропуска мач на любимия Локомотив!

През 1986г. той направил равносметка на 17-те години, преминали в изграждане на стадион „Локомотив”. Текстът бил озаглавен “Справка за изграждане на спортната база на ДФС “Локомотив” – изминат път и състояние към 30.ІІІ.1986г.”:

“През 1967г. започна проектиране на сега изграждащата се спортна база на ДФС “Локомотив” в квартал “Лаута”. Генералният план на обекта бе изработен под ръководството на арх. Василков от арх. Виолета Василкова. Проектанти на спортните съоръжения са арх. Пацев и инж. Димитър Славов.

Проектирането на спортния комплекс завърши през 1969г. и веднага започна изграждане на спортната база. Средства за финансиране на строителството се осигуряваха чрез ЖП Управление Пловдив и ДСО БДЖ София. За периода от 1970г. до 1979г. със средства участваше и ОбНС Пловдив.

Изпълнение на строителството се извършваше и извършва преди всичко от строителните организации Трансстрой Пловдив, БКС Пловдив и в отделни случаи участвуваха Агрострой, Електро-монтажно управление, Район поддържане към енергоснабдяване и др.

За 16 години се изпълни строителство в размер на 2 330 000 лв. Изградените обекта са:

– футболно игрище – централно ядро със завършени трибуни от източната страна, централна сграда с тренировъчни зали, администрация и бетонова козирка, два тренировъчни футболни терена, волейболни игрища – кортови, тенис кортове, хандбални игрища, осветление на игрищата, волейболна тренировъчна зала със сервизни помещения, покрита лекоатлетическа писта, частично благоустрояване алейното осветление и ограждане на целия комплекс.

Всичко това се извърши с активната помощ на ЖП Управление Пловдив, Трансстрой Пловдив и спортни деятели, членове на Бюрото на дружество Локомотив.

Прави впечатление, че темповете за строителство и проектиране са бавни, незадоволителни, но трябва да се подчертае, че основната причина за това бе и е невключването в редовен план за строителство на обекта като цяло и ползуването изключително на собствени средства и децентрализирани капиталови вложения.

В момента се проектират и изграждат следните обекти:

1. Комбинирана спортна площадка, покрита с балон – 170 000 лв. с пусков срок 30.ІV.1986г.

2. Югозападен и северозападен сектори на централно спортно ядро – 1 000 000 лв.

3. Покриване със зебран на лекоатлетическата писта в централно спортно ядро.

4. Проектирани са северен сектор с информационно табло и южен сектор – 600 000 лв.

5. Проектира се “ЖП общежитие със столова” за 1 000 000 лв.

6. Ще се проектира централно топлоснабдяване за целия комплекс, хандбална зала и цялостно благоустрояване.

Необходимо е актуализиране на генералния план на спортния комплекс и да се направят постъпки за осигуряване на допълнителни терени за съоръжения за плувен спорт и допълнителни тренировъчни игрища.

Към 30.ІІІ.1986г. са усвоени капиталови вложения за строителство 2 400 000 лв. За окончателно завършване на спортната база в края на 1989г. ще са необходими допълнително 4 000 000 лв. Задачата е голяма и сложна, трудна за изпълнение, но считам, че с активната помощ на ЖП Управление Пловдив, строителни организации Трансстрой Пловдив, Спортстрой Пловдив, БКС Пловдив и обществеността от привържениците на ДФС “Локомотив” – Пловдив задачата ще бъде изпълнена.

Изготвил: арх. Василков.” (ил.72, 73)

Илюстр. 72

Илюстр. 72

Илюстр. 73

Илюстр. 73

 

Съжаляваме, не може да оставите коментари по тази статия.