Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Елитната футболна дивизия на България: начало и ранни години

Публикувано на 30 Aug 2011 от

Всичко, което описахме дотук, очерта фактическата картина при учредяване през 1937г. на Националната дивизия и през 1948г. на Републиканската дивизия.

Големият и важен въпрос е: на какво основание била пренебрегната Националната дивизия, за да се афишира 1948г. като начална на българската елитна група?

Принципно, за да се пренебрегва едната за сметка на другата дивизия, това означава, че те не са едно и също нещо. Тоест между тях има разлики.

Честно казано, трудно ни е да съзрем, камо ли изброим тези разлики.

Друго е обаче с приликите. Те са очевидни и съвсем не малобройни. Нека ги покажем:

  1. Едни и същи са футболните основания за въвеждане на Националната дивизия и на Републиканската;
  2. Един и същ е броят на отборите-участници – по десет;
  3. Един и същ е начинът, по който се определят участниците в дебютните сезони: посочва ги Футболният комитет към Спортната федерация, базирайки се на представянето в местните надпревари за изтеклия сезон.
  4. Едно и също е времевото разпределение на сезона – есен/пролет, включително и конкретните месеци, октомври-юли;
  5. Един и същ е регламентът за провеждане на състезанията, включително това, че при равенство на точките се отчита головото деление, а не головата разлика.

Ще подчертаем, че всички тези съвпадения между Националната и Републиканската дивизия имат спортна същност. Те са генетически свързани с футболната игра – произтичат от нея.

На фона на петте абсолютни съвпадения между Националната и Републиканската дивизия, има само един спортен аспект, по който те се различават. При това относително, а не драстично. Това е начинът на изпадане/попълване на дивизията. И в двата случая системата е чрез квалификационен турнир между първенците от по-долното футболно равнище. При Националната дивизия турнирът бил в преки елиминации, докато през 1949г. – в единна група (но и последвана от преки елиминации-баражи).

Тази е единствената спортна разлика между Националната и Републиканската дивизии – при това относителна, а не драстична разлика.

Същевременно, видяхме, че между тях съществуват пет абсолютни съвпадения: основания за въвеждане, брой на участниците, начин на тяхното определяне, времево разпределение на сезона, регламент за провеждане на състезанията.

Подчертаваме, че посочените прилики и разлики между Националната и Републиканската дивизия не могат да бъдат по-голям брой. Защото това са всички спортни критерии, по които да се съпоставят двете организационни структури за провеждане на футболна надпревара.

Оттук изводът е само един: наличните абсолютни съвпадения удостоверяват тъждествеността на Националната и Републиканската дивизия. Между двете няма спортна разлика.

Оставете Вашият коментар