Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Елитната футболна дивизия на България: начало и ранни години

Публикувано на 30 Aug 2011 от

Замисляйки се за сходни примери извън спорта, хрумна ни подходяща аналогия. А именно за българската държава.

Както е известно, тя е основана през 681г. Попада под византийско владичество през 1018г., от което се освобождава през 1185г. Тогава династията на Асеневци възстановява българската държава – това е Втората българска държава, просъществувала до падането под турско владичество.

Но значи ли това, че летоброенето на българската държава започва от Асен и Петър, от момента на нейното възстановяване? Не, разбира се. Българската държава е основана през 7в., а през 12в. бива възстановена.

Същото е и при Освобождението от 1878г. Тогава българската държава е отново възстановена (Трета българска държава). Но значи ли, че оттогава започва нейното летоброене? Разбира се, че не…

Паузата в съществуването на българската държава не е основание, щото всяко нейно възстановяване да бъде обявявано за ново начало.

Ала не е ли същият случаят и с Националната футболна дивизия? Паузата в нейното съществуване (1940-48г.) не може да бъде основание, щото възстановяването й да се афишира за напълно ново начало.

Наред с горната аналогия, дойде още една – този път футболна.

Спартак Пловдив бил основан през 1947г. от обединението на клубовете Левски и Ударник. През 1967г. прекратили принудително съществуването му, за да се създаде Тракия Пловдив. През 1982г. Спартак Пловдив бил възстановен – тогава Локомотив Пловдив предоставил свой юношески тим, от който да започне граденето на възстановения Спартак.

Но значи ли, че от 1982г. започва началото на Спартак Пловдив? Разбира се, че не. Това е само моментът на неговото възстановяване. А паузата в съществуването му не е основание, за да се отсъди ново начало.

Точно както при Националната футболна дивизия – паузата в съществуването й не може да е основание, за да бъде нейното възстановяване афиширано като напълно ново начало.

Нещо повече дори: паузата в съществуването на дивизията е сравнително малка, осем години. Ето защо, между дивизията от 1937-40г. и от 1948г. има съществени спортни сходства, включително по отношение на клубове, отбори, играчи.

Толкова същностни прилики обаче липсват между Спартак Пловдив`67г. и Спартак Пловдив`82г. – ала, въпреки това, 1982г. е година на неговото възстановяване, не основаване.

Оставете Вашият коментар