Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 25 Септ.

1963г. Стягул Рошу (Брашов, Румъния) - Локомотив (Пловдив) 1:3, Купа на Панаирните градове, 1/16 финал - Голмайстори: Петър Колев (14', 37'), Иван Кънчев (30'); Състав: Лучко Луков, Илия Бекяров, Георги Мицин, Иван Манолов, Иван Бояджиев, Страти Младенов, Иван Кънчев, Янко Джоглев, Христо Андонов, Спас Илиев, Петър Колев; град Брашов, Градски стадион, 10 000 зрители; съдия Борче Неделковски (Югославия); първи мач на Локомотив (Пловдив) в Европейските клубни турнири

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Елитната футболна дивизия в България част втора: казуси от Европа

Публикувано на 10 Sep 2011 от

ІІІ. Аналогичните казуси от Източния блок

1. Полша

Елитната дивизия е основана през 1927г. В периода 1939-45г. не функционира. Подновена е от сезон 1946/47г. Въпреки промяната на политическата система след Втората световна война, началото на елитната група днес е прието за 1927г.

(Източник: Уикипедия, позоваваща се на www.ekstraklasa.net, www.naszaliga.pl)

2. Албания

Елитната дивизия е основана през 1930г. В периода 1938-44г. не функционира. Подновена е от сезон 1945г. Въпреки промяната на политическата система след Втората световна война, началото на елитната група днес е прието за 1930г.

(Източник: Уикипедия, позоваваща се на www.futbollishqiptar.net.)

3. Румъния

Елитната дивизия е основана през 1932г. В периода 1941-46г. не функционира. Подновена е от сезон 1946/47г. Въпреки промяната на политическата система след Втората световна война, началото на елитната група днес е прието за 1932г.

(Източник: официален сайт на Румънската професионална футболна лига, www.lpf.ro.)

4. Унгария

Елитната дивизия е основана през 1901г. Няма прекъсване по време на Втората световна война. Въпреки промяната на политическата система след войната, началото на елитната група днес е прието за 1901г.

(Източник: официален сайт на Унгарската професионална футболна лига, www.mlsz.hu; Уикипедия, позоваваща се на www.hlsz.hu.)

5. Чехословакия

Елитната дивизия е основана през 1925г. В периода 1938-44г. не функционира в пълноценния си дотогавашен вид (заради немската окупация е разделена на две отделни дивизии).

Подновена е от сезон 1945/46г. Въпреки промяната на политическата система след Втората световна война, началото на елитната група е прието за 1925г.

През 1993г., с разпадането на Чехословакия, се разпада и елитната група.

(Източник: Уикипедия, позоваваща се на www.rsssf.com.)

6. Югославия

Елитната дивизия е основана през 1923г. (от 1927г. във формат на разменено гостуване). В периода 1940-45г. не функционира. Подновена е от сезон 1945г. Въпреки промяната на политическата система след Втората световна война, началото на елитната група е прието за 1923г.

През 1992г., с разпадането на Югославия, се разпада и елитната група.

(Източник: Уикипедия, позоваваща се на www.hns-cff.hr, www.rsssf.com.)

* * *

Такъв е краткият преглед на казуса „начало на елитната дивизия” при няколко страни от бившия Източен блок (и при съседната ни Югославия). Както се вижда, навсякъде бива прието, че началото на дивизията е абсолютното й начало – онова отпреди Втората световна война.

Тоест, пренебрегнати са конюнктурно-политическите критерии и са следвани спортните. Те именно определят приемствеността и посочват началото на дивизиите.

Трябва да се уточни, че такова е днешното положение, отразено в Интернет. Възможно е обаче в отделните страни, при подновяване на дивизиите след Втората световна война, да е било обявявано напълно ново начало. Точно както станало в България: 1948г. била обявена за напълно ново начало по конюнктурни причини, за да се изключи „неподходяща” приемственост с преходната политическа система.

Но дори да е станало така в разгледаните страни от Източния блок – това към момента няма никакво значение. Защото важен е единствено фактът, че днес всички тези страни приемат за начало на елитните си дивизии онова отпреди Втората световна война.

Подновяването на дивизиите след края на войната (при вече променена политическа система) е третирано именно така – като подновяване.

В явен контраст, единствено България приема, че началото на елитната дивизия е през 1948г. – след края на Втората световна война.

Впрочем, има страна от Източния блок, посочваща, че елитната й дивизия започва след Втората световна война. Това е ГДР. (Източник: Уикипедия, позоваваща се на www.f-archiv.de, www.rsssf.com.)

Елитната дивизия на ГДР (Оберлига) е създадена през 1949г. И това в случая е напълно естествено положение. Защото Оберлигата по никакъв начин не може да е наследник на предходната Гаулига (осн. 1933г.) – нали става дума за първенства на две различни суверенни държави.

Така че е напълно естествено, всъщност задължително, да има разделение на футболните дивизии преди/след Втората световна война – самата Германия е разделена след войната.

Не така е с България. И преди войната, и след нея – става дума за една и съща държава. Съответно, за една и съща футболна дивизия.

Оставете Вашият коментар