Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Един век пловдивски футбол!

Публикувано на 21 Oct 2010 от

Това бе днешната статия. Неин дълг бе да открои двата клуба-първооснователи на футбола в Пловдив: „Св. Августин” и „Левски”.

Нека се надяваме, че тепърва ще има случай да говорим повече за тях – за тяхната историческа съдба, присъствие и принос в пловдивския футбол.

Днес обаче им дължим само поклон!

Колкото до настоящия текст – той се явява завършек на цикъл статии, посветени на най-значимите ранни моменти в българския и пловдивски футбол:

– 85 години от основаването на Българската национална спортна федерация – БНСФ (декември 2008г.);

– 85 години от първия официален мач на националния отбор (май 2009г.);

– 100 години български футбол (юли 2009г.).

Пропуснахме единствено 85-годишнината от основаването на Пловдивската спортна лига (юни 1923г.) – ала точно в онези дни сайтът прохождаше… Впрочем, пропускът предстои да бъде компенсиран!

Оглеждайки се около нас, разбираме, че тази грижа и почит към футболното минало се откроява уникална за родното интернет пространство. Продължавайки да схваща и чувства именно по този начин дълга си, екипът на loko-pd.com все повече ще хвърля светлина върху ранните футболни времена.

Предстоят статии, разказващи за първенствата на Пловдив, турнира за Общинската купа „Тримонциум”, държавното футболно първенство, турнира за Царската купа.

Планираме и обзорна статия за някои от най-изтъкнатите пловдивски клубове през 20-те и 30-те години: „Бенковски”, „Победа”, „Сокол”, „Кубрат”, „Шипка”.

Най-сетне, предстои да говорим и за обединенията на клубове – както в пловдивския футбол, така и изобщо. Ще анализираме тяхната логика и предпоставки, ще говорим за принципите, по които се извършвали, ще осмисляме съхранената или изгубена клубна идентичност.

Прочее, предстои да става все по-интересно с оживялата история на ранния пловдивски футбол!

Оставете Вашият коментар