Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 29 Май

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Един век пловдивски футбол!

Публикувано на 21 Oct 2010 от

Да се пише за най-първите години на пловдивския футбол представлява нелека задача. Така е, защото са оскъдни непосредствените свидетелства – онези, датиращи от самата епоха. Уви: от появата на играта в Пловдив – през 1911г., та до края на Първата световна война (1918г.) почти липсват преки данни – като снимки, имена на деятели и играчи, мачове, които тогавашната преса да е запечатала.

В това отношение има голяма разлика спрямо София и Варна. Да, наш днешен дълг е да издирим оцелелите свидетелства за зората на пловдивския футбол – щото те да заемат достойното си място в музея на градския спорт.

Ала тук ще вървим в руслото на основния разказ – за началото на пловдивския футбол. Първата стъпка от този страстен път била направена на 18 октомври 1911г. Среща си дали два импровизирани отбора. Те били съставени от момчета, живеещи в пансиона на Френския колеж „Св. Августин” и пловдивски момчета, които били външни за колежа. Място на действие станало полето до държавния овощен разсадник, който се намирал при с. Мичкюр, днешния кв. „Прослав”.

Тази безценна информация черпим от един документ – обзорна статия, написана на френски език. Тя проследява хронологично (по дати и години) развитието на спорта във Френския колеж, считано от 1907г., та до 1934г. Напечатана на пишеща машина, статията се съхранява в Държавен архив – Пловдив (фонд 186, опис 1, а. е. 31).

Самата статия е съставена въз основа архива на „Св. Августин” и това вероятно е станало по повод на 50-годишния му юбилей (1884г.-1934г.). Особеностите на нейния синтаксис дават основание да допуснем, че е била писана/съставяна от хора, чийто майчин език не е френският. Ето защо, предполагаме, че автори на статията са някои измежду българите – преподаватели и/или възпитаници на колежа. Подобно допускане косвено се потвърждава от факта, че разказът се води от гледната точка на колежаните.

Именно от избледнелите страници на този документ научаваме, че “…1911г. донесе в колежа футболната топка, с която играха два отбора, опитващи се, без каквито е да е правила, да вкарат топката във вратата на съперника – врата, първоначално означена с два камъка, а впоследствие и с две греди.”

Илюстр. 3

Илюстр. 3

За първия футболен мач, на който Пловдив бил свидетел, статията разказва: “На 5 октомври 1911г. (по стар стил, бел. авт.) отец Мериадек, преподавател по телесно възпитание, който бе заменил традиционните разходки в четвъртък и неделя с тренировки по футбол, организира в днешния ден първата футболна надпревара между пансионерите (тоест живеещите в пансиона колежани, бел. авт.), която се състоя близо до разсадника (Пепиниерата) в Мичкюр, в което състезание той позволи да се включат и външни лица, непансионери.” (ил. 3)

Както бе казано, предвиждало се тържествено отбелязване на четвъртвековния юбилей от паметния за Пловдив първи мач. В началото на октомври 1935г. почти цялата пловдивска преса отделила внимание на събитието.

Илюстр. 4

Илюстр. 4

Илюстр. 5

Илюстр. 5

Илюстр. 6

Илюстр. 6

 

Ето какво съобщил, например, “Юг”: “Спортната област е имала хубавата идея да отпразнува на 20-и този месец по особено тържествен начин 25 годишнината от създаването на футбола в Пловдив. Изготвя се специална програма, в която се предвижда образуването на грандиозна манифестация на пловдивските спортисти. По тоя случай ПОСО (Пловдивска окръжна спортна област, бел. авт.) ще издаде един юбилеен лист, в който ще се изнесат по-важните събития в тоя 25г. спортен живот. Управата на ПОСО подканва всички клубове и спортисти да се отзоват на всички нейни разпореждания за бляскавото и подобающо чествуване на 25г. футболна деятелност на втората столица.” (ил. 4-6)

Коментирайки инициативата за отбелязване на четвъртвековния юбилей, следва да направим уговорка. А именно: трябва да се има предвид, че през 1916г. България (първа от държавите в региона) възприела Григорианския календар. Денят на неговото въвеждане, 31 март 1916г., бил последван направо от 14 април. Тоест, за да бъдат уеднаквени датите спрямо нововъведения календар, необходимо е да се прибавят 13 дни към датите отпреди 1916г.

А пък за събитията отпреди 1 март 1900г. трябва да се прибавят 12 дни. Ето защо, например, макар Санстефанският договор да бил сключен на 19 февруари 1878г., то той се отбелязва на 3 март.

По същия начин 25-та годишнина от първия мач в Пловдив (5 октомври 1911г.) била планирана да се отбележи на 20-ти октомври 1935г. – тоест в първия неделен ден след 18-ти октомври. Именно 18 октомври 1911г. е датата на първия пловдивски мач – уеднаквена спрямо Григорианския календар (5 октомври + 13 дни = 18 октомври).

Илюстр. 7

Илюстр. 7

За съжаление обаче, инициативата на комитета по отпразнуването пропаднала, при това по злощастен повод. В същото време дошла кончината на Димитър Иванов – първият и към онзи момент действащ председател на Българската национална спортна федерация (БНСФ). По този повод бил обявен 40-дневен траур, който изключвал всякакво празнуване. Ето защо, не разполагаме с повече данни както за първия футболен мач, така и относно неговото юбилейно отбелязване. (ил. 7)

Оставете Вашият коментар