Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 22 Окт.

1982г. Мартин Керчев - българин, полузащитник; юноша на Локомотив (Русе); играл в Локомотив (Русе) (1999/01, В група), Чикаго (Тръстеник) (2001-есен), Академик (Свищов) (2002-пролет, Б група), Спартак (Варна) (2002/03, А група), ЦСКА (София) (2003-есен, А група), Видима-Раковски (Севлиево) (2004-пролет/05, А група), Славия (София) (2005/09, А група), Черно море (Варна) (2009-есен, А група), Локомотив (Мездра) (2010-пролет, А група), Локомотив (Пловдив) (2010-есен, А група); Мачове/голове в А група: 143/11; Мачове/голове за Локомотив (Пловдив): 10/0; Дебют за Локомотив (Пловдив): 31.07.2010 срещу Видима-Раковски (Севлиево) (1:1); Мачове/голове за младежкия национален отбор: 8/1 (2002/03)

1951г. Локомотив (Пловдив) - Академик (София) 0:0, Купа на Съветската армия, 1/2 финал, 2-ри мач

1961г. Александър Тасев - собственик на Локомотив (Пловдив) (2005-пролет/2007-пролет)

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

Димчо Димитров: „Трябваше да излезе тази книга, не може един от най-големите клубове на България да се мъчи.”

Публикувано на 05 Oct 2012 от

4 октомври 2012 г.

А. А.: Здравейте, г-н Димитров, обаждам се с две новини – и двете хубави. Първата е, че най-после на книгата, която правим, й се видя краят и премиерата е на 28 октомври в Пловдив – затова се обаждам да Ви поканя. Ако нямате възможност, ще изпратя едно копие по пощата.

Д. Д.:Аз не мога да пътувам, право да Ви кажа, защото нали ме оперираха – поставиха ми байпас… Ама трябваше да излезе тази книга, тя вече стана историческа (засмива се)… Един от най-големите клубове на България да се мъчи! Когато излезе книгата ще се радвам.

А. А.: Бих искал да Ви попитам – понеже покрай премиерата на книгата темата е актуална, дали мога да публикувам разговора, който водим?

Д. Д.:Нищо против нямам. Да не лъжа нещо, че да ме е страх, нали така?… (смее се).

А. А.: Защото помня, че още първия път, когато се чухме, Вие казахте, че Локомотив е пряк наследник на Спортклуб и годината трябва да е 1926 г.

Д. Д.:Ами откогато е Спортклуб. Вашата история е малко като нашата тука. Само че ние малко по сме определени: нали, Тича една година има, Владислав – друга. Когато се съединиха вече признаваме друга, като казваме, че най-старият, който е – Тича, той е основоположник, тогава е основан Черно море.

А. А.: И при нас е така, само че не се признаваше доскоро.

Д. Д.:Не, не го признаваха вашите. Аз, право да Ви кажа, не съм чувал. Сега от Вас научавам за проблемите.

А. А.: Проблемите… Просто не са им разрешавали да се говори много-много за Спортклуб. Иначе официално като статистика си стои, за 1948 г., например – знаете. Но не са им разрешавали да се говори открито за Спортклуб.

Д. Д.:Ееее, ами то тука като правихме някои чествания на Черно море и аз ходех, нали – които са били от Владислав – сядат на една маса, които от Тича, на друга. Не че някакво противоречие, но приятелството им така си е вървяло. Нормално. Но сме нямали такива проблеми тука.

А. А.: Тука е имало проблем, защото в един момент тогавашните властимащи са наложили, че за Спортклуб много-много не трябва да се говори. И е предизвикало много голяма обида, защото всичко, което Спортклуб е постигнал…

Д. Д.:…да, Спортклуб и Ботев. Това са пловдивските отбори, които са получили известност. Нали съм историк и виждам кои отбори от Пловдив са участвали в държавните първенства.

А. А.: Точно така. А Вие сте ми казвал, че в края на 40-те години сте гледал във Варна Спортклуб, нали?

Д. Д.:Във Варна гледах Славия-Ченгелов срещу Черно море, те ни биха май?

А. А.: Точно така, 1:0, Тодор Атлиев вкарва гола. Ето затова Вашето мнение е ценно за мен, защото не само сте специалист, но и пряк свидетел. Пред очите Ви е станало това нещо.

Д. Д.:Аз съм го гледал мача, да. Ами то и във вестник „Спорт” ги пишеха тогава съставите, можеш да видиш колко души от тези хора играят в Локомотив.

А. А.: Ами точно така, абсолютно. Оттам нататък вече всички привърженици стават привърженици на Локомотив, защото само името се сменя.

Д. Д.:Ами няма как, друго няма… Други няма (състезатели – бел. моя, А.А.).

А. А.: И Борис Белков – Бучо в интервю с Николай Галов именно това казва – че това е същият отбор, защото ето ги същите футболисти, като ги изброява: и Иван Лазаров, и Петър Събев, и Атлиев, и Аров, и Бъчваров…

Д. Д.:Та аз ги помня още. Те ДСО-та като направиха (през 1949 г., бел. моя, А.А.), мисля, че от Локо ли, откъде дойде десният бек, Станчев. Само той е нов.

А. А.: Той и още един, Атанас Николов, ако се сещате.

Д. Д.:Да, да – лявото крило. Аз знам за Станчев, другите бяха все от Славия-Ченгелов, нали така? Финков, Събев, Бъчваров, Атлиев, Аров – вратаря, Лазаров – той беше халф, Минков, Фурнаджиев – той оттам ли беше?

А. А.: Точно така, Георги Фурнаджиев.

Д. Д.:Е, сега да кажем, че не са оттам, а?!… (смее се). Ей, това само в България го има, да знаеш…

Оставете Вашият коментар