Спортклуб Парчевич Славия-Ченгелов Торпедо Локомотив Локо Локо Пловдив Локомотив Пловдив ПФК Локомотив Пловдив Пловдив - това сме ние!
Локомотив Пловдив Спортклуб Пловдив

Избрано Видео

На тази дата: 23 Окт.

Новини за Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив

Фенклуб Локомотив Пловдив

Локо портала

България срещу Италия: началото

Публикувано на 18 Sep 2012 от

Още с момента на обявяване, българската спортна публика зачакала трескаво този сблъсък. И макар да гостувал „Б”-тимът на Италия, това никак не стихвало интереса.

Колкото до очакванията – не било мъчно да се предвиди сравнително лесен успех за „адзурите”. Отбор с международна репутация, те пристигали в София, след като няколко дни по-рано надвили Унгария в Будапеща – 1:0.

Думите на „Спорт”, анонсиращи мача, изтъквали именно голямата класа на съперника: „Гостуването на италианския национален тим е един голям празник за нашия спорт, не само защото те идат от една близка на нас страна, но главно защото днес италианците са най-големите претенденти за първенство на Европа и за силата на техния футбол се говори навсякъде. Нашата публика ще има възможността да види прочутата латинска игра, на която истинските представители са италианците. Устремна и бърза, със свойствения си буен темперамент, тя е примесена с отлични технически комбинации, които я правят още по-красива. Вихрените нападения завършват винаги със светкавичен удар в гола и поставят в затруднение и най-добрия вратар.

Тимът „Б”, който ще ни посети, не се много различава от „А” тима. В него влизат играчи, които често заемат постове и в титулярния. …

В този състав тимът на Италия представлява голяма сила и по нищо не отстъпва на „А” тима. Нападателите са извънредно много бързи, дрибльори и шутират опасно. Няма по-добър и по-лош. Всички са едно.”

Илюстрация 4Илюстрация 5Този анонс прави по-разбираеми очакванията, че друго, освен резонна победа за гостите, би представлявало голяма изненада. Въпреки това, българската спортна публика била решена да се стече на игрището – не само от интерес към знаменитите гости, но и за да вдъхне кураж на своите. Призив от Италия отправили и петдесетина сънародници – изпращайки нарочна телеграма до „Спорт” с пожелание за успех. (ил. 4, 5).

И ето, че денят на мача съвсем наближил. На 16 май италианският тим бил тържествено посрещнат – още прекосявайки границата, на Драгоман, нарочна делегация го приветствала. На централната софийска гара била организирана специална церемония, в която участвали представители на Българската национална спортна федерация (БНСФ), Столичната община, италианската колония в София.

Така дошъл дългоочакваният ден – в неделния следобед на 17 май 1931 г. българският и италианският тимове щели за пръв път да се изправят един срещу друг.

Оставете Вашият коментар